Vállakozni Magyarországon - másként, mint mások.

Felelős vállalkozó

Felelős vállalkozó

Uber - a csalás, ami senkit nem zavar.

2016. január 18. - ujtipusuvallakozo

Te is az adócsalókat támogatod? Isten hozott Magyarországon!

 

Tudjátok, hogy miért versenyképes az Uber? Mert nem fizet semmilyen adót és nem felel meg semmilyen szabályozásnak. Egy csaló cég.

uber.jpg

Az Ubert minden felelősen gondolkodó embernek utálnia kellene... (fotó: csmonitor.com)

Gondolj bele egy kicsit, hogy ha egy Uberhez hasonló szolgáltatás lépne be arra a piacra, amiben te dolgozol. vegyük például azt, hogy az Uber nem személyszállítással foglalkozik, hanem élelmiszerboltot üzemletet.

Ebben az élelmiszerboltban senki nem figyelne oda, hogy ne lejárt élelmiszert adjanak el, senki sem lenne bejelentve, senki nem figyelne rá, hogy ne rohangáljanak csótányok a raktárban, senki nem felelne azért, ha hamisított kalocsai paprikát vennél, soha nem adnának blokkot. Soha semmit nem fizetnének a közösbe. Ha te keresel 100.000,- Forintot, akkor az a munkaadódnak 200.000,- Forintba kerül. Ennyibe kerülnek a járulékok, adók. Ha lenne egy cég, aki nem adózik és ezt az áraiban is megjeleníti - mint az Uber -, akkor a te céged tönkremenne. Neked pedig nem lenne munkád.

Ha pedig te az Ubernél dolgoznál, akkor nem lenne nyugdíjad, egészségügyi ellátásod, úgy általában semmid - mert nem is fizettél érte. Tüntetnél, hogy miért nincs, igaz?

Persze, most jó, hogy van. Kevesebbet kell fizetni a fuvarért. De te mit szólnál, ha elveszítenéd a munkádat, mert valaki semmit nem adózik és  ezért - semmi másért, hiszen mit kínál még az Uber? - sokkal olcsóbb, mint te?

Utálod a vállalkozókat, mert adót csalnak. Utálod a kormányt, mert mindent elcsalnak. De az Ubert támogatod? Akkor máris úgy viselkedsz mint ők. Mert pontosan ők is azért csaló vállalkozók és mutyi politikusok, mint amiért te taxi helyett a Janikához ülsz be. A végén több marad a zsebedben...

Lehet a taxisokat utálni? Lehet. De az alapprobléma nem ez. Ha csak ennyire tudunk gondolkodni és felelősséget vállani egymásért, akkor pont olyan kormányunk és pont olyan vállalkozóink vannak, amilyeneket megérdemlünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosvallalkozo.blog.hu/api/trackback/id/tr818282216

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Meghágott fillérek, tüntető postások 2016.01.20. 16:09:26

(Újabb vendégposzt, ezúttal Zugav Olga úrhölgy, exhiéna tisztelte meg dolgozatával a Szabad a taxi blogot.) Hát, drágáim, ismét sikerült bizonyságot szereznem arról, hogy a magyar társadalom mentális állapota, valamint átlagos intelligenciája olyan mé...

Trackback: Miért is tüntetnek a taxisok? 2016.01.20. 16:08:51

Bár a sajtó a taxisoktól hangos, én pedig szerintem minden vonatkozó cikket, blog- és Facebook-bejegyzést elolvastam, sehol nem találtam olyan írást, amelyből kiderült volna a címben feltett kérdésre a válasz. Ez persze részben a taxisok hibája, kommun...

Trackback: Mekkora kárt okoz az Uber? 2016.01.20. 16:08:28

(Történelmi pillanat: a blog első vendégposztja. A szerző Palotás Gábor kolléga – City Taxi). Először is megpróbáltam megbecsülni az Uber forgalmát. Állításuk szerint 80 ezer regisztrált felhasználójuk van. Ha ők havonta csak kétszer utaznak, 160 000 ...

Trackback: 2016. január 18, 11 óra: taxistüntetés a Városház utcában 2016.01.20. 16:08:04

Túlzással sem lehet túlterheléses szervertámadásnak minősíteni azt, hogy a hét elején közös használatra felkínált körlevelemet (lásd poszt alja) a visszajelzések alapján csak kb. 10-15 taxis küldte tovább a kormányszerveknek, hivataloknak, hatóságoknak...

Trackback: Töketlen taxisok, tökös töketlenek 2016.01.20. 16:07:32

Az Uber csak gusztustalan hajszál a taxisoknak feltálalt feketeleves bőrző felszínén. A főváros több mint kétharmadával megemelte a drosztdíjat, úgy, hogy a 4500 taxinak csak kb. 1500 taxiállomás-férőhely jut. Ezek zöme is madár nem járta helyeken, az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemszólokmégegyszer 2016.01.18. 11:35:29

Hát, elég fos egy cikk lett, a bárgyú és hiteltelen, hazug állításaival egyben tálalt ökörség.. Ne írj többet, foglalkozz a vállalkozásoddal, mert amit itt művelsz kritikán aluli /sz@r/. Én nem az UBER-t védem, de téged semmiképp. Nem csodálkoznék a butaságod okán, ha hiéna lennél.

Haus Fiegl Bikers 2016.01.18. 16:02:32

@nemszólokmégegyszer: Tenyleg nem tudom, nem az alnaivat jatszom: fizet adot az uber-taxis? garantaltan lehet kertyaval fizetni minden uber-taxiban? nyomtatnak azonnal szamlat? kotelezi oket valaki arra, hogy ugyanolyan muszaki vizsgan toljak at a gepuket, mint a hivatasos taxisok?

ezek most csak ugy hirtelen jutottak eszembe.

Kivlov 2016.01.18. 16:12:50

újabb vihar a biliben...

Tom és Jerry fan · http://www.tomesjerryfan.hu 2016.01.18. 16:13:23

Engem utasként a végeredmény érdekel (ahogy gondolom az emberek többségét): reptérig kijutni 20 perc, hivatalos taxival 9ezer Ft. Ez normális szerintetek? Szerintem nonszensz. 3ezer Ft-ot szó nélkül kifizetek érte, de ez felett elkezdem magamat átb@szva és lehúzva érezni.

OkoskaTo:rp 2016.01.18. 16:16:24

A fenti példában, a sarki Coop épp olyan, mint amit leírtál. Nem is járok oda...
Ugyanakkor elfogadom, hogy a panelproli meg igen, akinek csak az ottani, félig barna párizsira futja, mert az akciós.

Az állam dolga nem a hatósági áras monopóliumok létrehozása, hanem a verseny biztosítása, és ott az összes résztvevőnek hasonló esélyek megadása, hasonló ellenőrzések végrehajtása. Néhány ország már megtette, hogy a Google-nek/Apple-nek/Ubernek átutalt pénzekre forrásadót vet ki, amiből leírható az országban befizetett vállalkozási adó (így a normális cégeket nem éri hátrány).

Lehet szopatni az uberes sofőröket, de én akkor hasonló szigort várok el a sárga hiénákkal szemben is. Vagy csak tessék kimenni Ferihegyre, vagy tetszőleges pályaudvarra, és körülnézni.

mechastreisand 2016.01.18. 16:16:47

@Haus Fiegl Bikers:

Ubert csak is előre beregisztrált kártyával használhatsz. A taxisnak annyit fizetsz, amennyi a gps alapú számlázás, és nem valami taxaméter alapján történik, amik tudnak furcsa ugrásokat produkálni. A fuvar után levonják az összeget, nem lehet feketézni. Én sem kapok nyomtatott számlát a microsofttól xbox Live vásárláskor, de küldik utána pár nappal és nem kapok agyvérzést mert adócsalás.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.01.18. 16:30:54

"Ebben az élelmiszerboltban senki nem figyelne oda,... "

Ebben a bekezdésben egész jól összefoglaltad a fideSSjobbikkdnp maffia működését.

Az élelmiszerboltos hasonlat is nagyon ül, hiszen a féreg fideSSkomcsi tanácselnökök lazán kiadnak a zöldségesboltod mellé az utcára egy zöldséges sátorbódénak árusítási engedélyt, és lazán leszarják ha tönkremész alényeg, hogy a csókos jól járjon az általad már bejáratott vevőkörrel.
.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.01.18. 16:33:24

@Tom és Jerry fan:

És biztos, hogy a nyolcszáz különböző adóval terhelt taxist kell ezért basztatni? Megérdemli, de voltál már a képviselődnél, hogy talpaljon ki alacsonyabb adókat, ami után a taxis csökkentheti az árait? Nem csak akkor kell lóbálni a telefont a fejed fölött, amikor éppen a netet adóztatni akarják, hanem ilyen esetekben is.

Bellagio 2016.01.18. 16:33:35

@Tom és Jerry fan: 9 ezer a repterre sok?

JFK - Manhattan 55 USD, ugyanaz a tav.

jollytall 2016.01.18. 16:39:53

A hiba ott kezdődött, hogy a taxik között megszűntették a versenyt, és sokat szigorítottak a rendszeren (sárga szín, stb.). Miért ne lehetne olcsó, kék taxi? Legyen szép minősített, drága annak aki meg tudja fizetni és kicsi olcsó annak akinek csak arra telik.
Az Uber ezt még tovább fejlesztette rugalmas árazással. Szilveszter éjjel drága, unalmas napon meg olcsó. A piacgazdaságnak mindenütt így kellene működnie.
Az Uberrel két baj lehet: Balesetveszélyes autókban tapasztalatlan sofőrök és adóelkerülés. Az elsőnél miért hisszük, hogy az állam jobban tudja ezt kontrollálni mint a közösség. Egy vizsgán lehet csalni, stb., de ha a közönség lepontoz valakit (vagy az autóját) az az igazi visszajelzés nekem. Nem az államnak kell mindent megoldania. Az adónál pedig "csak" azt kell elérni, hogy az Uber átadja a recordokat az adóhatóságnak. Onnantól transzparensebb mint a taxi.

Haus Fiegl Bikers 2016.01.18. 16:40:02

@mechastreisand: nagyon szepen koszonom a valaszod! haaaat, ha fizetnek adot rendesen (tehat nem diszkriminaljak a hivatasosokat), es utolag a szamla is megoldhato, akkor azert jobban hangzik. szerintem sokkal bonyolultabb ez a kerdes annal, hogy "engem mint vegfelhasznalo" mi erdekel. az uber jelenlete osztonzoleg hathatna a megcsontosodott hivatasosok protokolljaira, ami tenyleg jo lenne. de az sem rendes, hogy pusztan mert egy rendszer nincs felkeszulve egy marhara ujra, nehany ezer csalad megelheteset sodorjuk veszelybe, mert a hivatasosok kovetelmenyei azert sokkal szigorubbak, es bizony le kellett tenniuk nehany szazezret az asztalra, hogy taxit vezethessenek, szemben az uber-hobbisoforokkel.
nehez ugy, tok jo volna, ha valami okos igazsagot tudna tenni valahogy, mert en egyik "felnel" sem erzem, hogy tuti naluk a teljes igazsag...

xGéza 2016.01.18. 16:41:05

@Haus Fiegl Bikers: az uber kocsijaiban semmivel nem lehet fizetni, a regisztrált ügyfelek számlájáról vonják az összeget.

A cég fizet adót, egyesek szerint nem Magyarországon. Szerintem a magyarországi forgalma után itt kell fizetnie, ennek nyilván utána kell nézni, EU szinten szabályozni, ha esetleg nem kielégítő a jelenlegi szabályozás. Hogy a sofőrök fizetnek-e adót? Valószínüleg van, aki igen, és van, aki nem. Ahogy a szobafestők és a fogorvosok esetében is lehet hallani olyasmit, hogy közülük egy-kettő esetleg nem minden jövedelmét vallja be. Nyílván azért senk sem akarja betiltani a szobafestést, meg a fogpótlást.

halaloszto 2016.01.18. 16:49:50

A taxisoknak ha lenne eszük, csinálnának saját appot ami jobb mint az uber. Ja, hogy ahhoz befektetni kellene? Hát az is a vállalkozáshoz tartozik ám!

Vajk

sic! 2016.01.18. 16:50:45

A fogyasztóvédelmi kérdés Ubernél megoldott: műszaki vizsga és jogsi nélkül eleve nem mehet az útra,, sőt, a taxival ellentétben online azonnal értékelem a szolgáltatását (míg a taxitársaságnál max. hosszas procedúrán keresztül tudok panaszt tenni, ha bunkó, tájékozódni képtelen sofőrt küldtek).
Az adó- és tb-kérdés pedig az Ubernél is megoldható lehetne: Az egészségbiztosításnak eleve fix összegűnek kellene lennie (éves eü. költségek osztva a lakosság számával, gyerek, nyugdíjas és segélyezett meg a többiek adóján keresztül visszakapná a családi pótlék, nyugdíj, segély részeként), a bevétel meg amúgy is adóköteles (a nyugdíjrendszerben való befizetés meg pér éve már őgyis adó- és nem biztosításalapú).

sic! 2016.01.18. 16:51:43

@Bellagio: Zürichben kb. 3 éve 20 perc éjszakai taxizásért 22 Frankot fizettem, ami mai árfolyamon kb. 6000 Forint. Nem Uberrel, hanem rendes taxival, rendes nyugta ellenében, tehát a taxis és a taxitársaság ebből termelte ki az adót, a betegbiztosítást, a kocsi fenntartását és amortizációját, valamint a svájci benzinárakat és a svájci megélhetést.
Abból nem lesz bevétel, ha olyan az ár, hogy alig van, aki kifizeti.

Terézágyú 2016.01.18. 16:52:10

Engem nem érdekel se az uber, se a taxisok, soha nem utaztam még taxival, és soha nem is fogok. Ha az uber valóban adót csal, akkor tilcsák be - de ha ma nem tudok hazamenni a taxisok lezárása miatt, akkor a kurvaannyukat a taxisoknak. Ez nem mindenki ügye (mint az oktatás, vagy az egészségügy, vagy a benzináremelés), ez a taxisok ügye - a kurvaanyád taxis, ha emiatt nekem bosszúságot okozol.

Mankel 2016.01.18. 16:57:35

Kedves Felelős Válalkozó, miféle válalkozó maga?

Ha a szomszédomban nyílik egy ilyen cég akkor az első dolgom, hogy miért tudja olcsóbban csinálni, mint én, pl tanulhatnék tőle. Aztán meg kell néznem, hogy én miben vagyok jobb mint ő és arra ráerősítek, ha vannak jó ötletei azt gátlástalanul ellopom. Az Ubernek nem csak az az előnye hogy olcsóbb, mint a sima Taxi, hanem egyszerű, kényelmes, megválaszthatom kivel akarok és kivel nem akarok menni, azonnal értékelhető a sofőr és ha rossz róla az értékelés nem megyek vele ÉS olcsóbb! Bármelyik taxis cég utána csinálhatná az appot, átvehetné még ezt a fizetési módszert is. De nem inkább kimentek az utcára rinyálni, hogy nézd valaki lehagyott minket innovációban tiltsuk be!
Az adózásról meg annyit, hogy biztosan lehetne olyan törvényi környezetet teremteni amivel adófizetésre lehetne őket szorítani. De a taxisok nem ezért tüntetnek, hanem a betiltásért.

bElannaTorres 2016.01.18. 16:58:32

Az én szakmámban sok helyen ez van, van egy állandó munkahleye és ott maszekol feketén. aki meg vállalkozásban csinálja adózhat nyilván drágábban vállalja. Alig várom hogy kidögöljön ez a mutyizós generáció. Ezek azok akik még 70 évesen is azt nézik hol lehet lopni ahelyett hogy takarodnának már nyugdíjba. Na lehet csak én tudok sok rossz példát és kevés jót :D

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2016.01.18. 16:59:17

a 3. bekezdésnél föladtam. ilyen szintű demagógia ellen nincs védettségem, az agykárosodást meg most inkább nem kockáztatnám

Serrin 2016.01.18. 16:59:51

A világ változik és az uber megmutatta, hogy közösségi alapon is jól meg lehet oldani olyan dolgokat, amiket felülről lehet szabályozni. Valószínű egy ugyanolyan árú taxi simán ki tudná ütni au ubert. Hiába -elvileg- jobb a minőség egy taxinál, ha pl.: a fent említett példénál 6000-et spórolok.
A taxisoknak nem az uber ellen, hanem az államnál/kormánynál kell jelezni, hogy a szabályozásuk rossz és nem a haladást támogatja, hanem a visszafejlődést.

Egyébként egyik oldalnak sincs igaza teljesen.

Nagyon jólértesült 2016.01.18. 17:02:41

Olyan élelmiszerboltban vásárolok, ahol szép az áru, és megfizethető. Olyan szolgáltatóval fuvaroztatom magam, amelyik normális, és megfizethető. Uberes még sosem vágott át, taxis már nem egyszer megpróbálkozott ilyesmivel. Hiénák is vannak a mai napig.
Mi ez a rinya a blokkal is? Az Uber mindig küld nyugtát, a taxis meg nem szívesen ad ilyet. A kártyaolvasója is hol jó, hol nem jó, és a pofákat vágja szinte mindegyik, ha kártyával fizetnél. Szóval gondoljuk már át még egyszer, ki mennyi adót csal.

Mankel 2016.01.18. 17:06:35

@Bellagio: magyar minimál órabér kb: 1,7 dollár, a szar munkákért az órabér az USA-ban 7-9 dollár között valahol, na ezért kerül ott annyiba a taxi.

Jottó 2016.01.18. 17:16:22

a máv meg tiltassa be az oszkárt, a cba meg mariska nénit aki a cba előtt árulja a cseresznyét, a meki meg a sarki lángosost

medium size devil 2016.01.18. 17:18:14

Nem ertem a porgest a jarulekfizetes korul. Uberezett itt mar valaki vagy csak a szokasos proli irigykedes megy? A fuvardijnak nyoma van, az app legalabb olyan egzakt es transzparens mint egy taxiora. Ezzel az erovel az Uber sofor is firtathatna, hogy a "hagyomanyos" taxis adozik-e rendesen. Fasz koze van hozza??

Serrin 2016.01.18. 17:20:58

Egy normális (nem a jelenlegi magyar) gazdaságban az alkalmazkodó és fejlődőképes vállalkozó marad meg, nem a maradi, másokat szabályokkal/törvényekkel kiiktató. Az ubert viszont nehét lesz kiírtani szerencsére.

medium size devil 2016.01.18. 17:21:20

Olyat hallott mar valaki, hogy az Uber sofor eroszakoskodva szerez fuvart Ferihegyen mint a hienak (akiknek allitolag el kellett volna tunniuk az uj taxisrendelet nyoman)?

Cyberkid Gábor Katona 2016.01.18. 17:24:45

A poszt írója annyi baromságot hordott össze, hogy egyszerűen nincsen időm végigmenni az összes féligazságon, csúsztatáson, hazugságon.

camilló 2016.01.18. 17:26:12

Teljes mértékben támogatom a taxisokat!!!

prukker 2016.01.18. 17:28:22

A hoteltulajdonosok és recepciósok miért nem hisztiztek az AIrBnB ellen?
Mert haladnaka korral.

Kb mint ha a konflishajtók tiltakoznának a kocsik ellen.

"Ne legyen letölthető az Über" :) :)
Ez egy vicc, nem is értem, ki találta ezt ki.

mortullus 2016.01.18. 17:33:46

@prukker: Az airbnb ellen max azok az albérlők hisztizhetnének, akiknek duplájára emelik az albidíjat vagy kibasszák az albérletből az airbnb miatt.

MonsterVic 2016.01.18. 17:38:56

A Cikkre egyáltalán nem reagálnék mert nem érdemes...
Inkább a kommentekre.
Én már egy csomót Übereztem Wunderoztam.
100% -ig követhetőnek kell lenniük minden pénzügyi tevékenységüknek hiszen BANKKÁRTYÁS VÁSÁRLÁS minden esetben minden fuvar, majd a végén kapsz róla email -ben egy elektronikus nyugtát. Tehát banki nyoma van minden fuvarnak. Ilyen alapon hogyan tudná megkerülni az adózást úgy mégis ?
Nincs kamu, nincs feketézés meg készpénz.

Urh380 2016.01.18. 17:39:21

Szerintem abszolút inkorrekt a helyzet. A taxisok keze megvan kötve,fix áron fuvarozhatnak,kocsit kell sárgítani/150000Ft/,évente120000Ft a drosztengedély+a gk.vizsga,80000Ft tagdíj a fuvarszervező cégeknek havonta,kb.150000Ft-ba kerül az üzemanyag havonta,több millióért Euro5-ös autót vesznek,utasbiztosítást kötnek,a kocsit szervízeltetik,ezekkel a terhekkel az UBEReseknek nem kell számolniuk.Na ezért kerül 9000Ft-egy reptéri fuvar.Ja,és még a mi qrva anyánkat?!/drága kommentelő társam/ Az igazság az hogy sok nállunk kultúráltabb országban nem hiába látták be, az országukkal többet törődő politikusok,hogy ez így inkorrekt amit az UBER csinál.Majd ha ennyi kritériumnak kell megfelelnie az UBERnek mint a Taxiknak,na majd akkor leszek kiváncsi,hogy akkor is ilyen árakon tudnak e kintárkodni az UBEResek.Ja és akkor elfelejtettem:2016-ig az összes Taxi sofőrnek újra kell vizsgáznia Taxi személyszállításból/120000Ft/.Kérdem én,a péknek meg a fodrásznak is újra kell majd vizsgáznia abból,amiből a kenyerét keresi évek-évtizedek óta?!?!

Arcade Macho 2016.01.18. 17:49:31

@jollytall: "Az Uber ezt még tovább fejlesztette rugalmas árazással. Szilveszter éjjel drága, unalmas napon meg olcsó. A piacgazdaságnak mindenütt így kellene működnie."

a klasszik kereslet kinalatot megvalositottak!!!

hozzatennem amugy hogy a kocza autosnak aki evi 4e -rel hasznalja es ugy gondolja hogy nulla kopasi koltseggel letol meg 6e -et annak pont idealis az Ueber
az igazi nyertese ennek meg a VAROS lenne
hiszen igy az autot meg kevesbe hasznalok nem az utcan tartanak az autojukat hanem ubereznenenk, illetve a varosi levego is javulhatna ha rendes benyas autok mennenek rajta es nem ezek a szethajtott koszlott retek dizelek

khell 2016.01.18. 17:58:47

" senki nem figyelne oda, hogy ne lejárt élelmiszert adjanak el, senki sem lenne bejelentve, senki nem figyelne rá, hogy ne rohangáljanak csótányok a raktárban, senki nem felelne azért, ha hamisított kalocsai paprikát vennél, soha nem adnának blokkot. "

Ezzal nagyon szépen be is mutattad a taxisok 90%-át. Ott b.nak át ahol csak tudnak, bontószökevényekkel fuvaroznak (nyikorog, üt a fék, le se szarja), a túlszámlázás teljesen általános, ha kártyával szeretnél fizetni örülj, ha csak leköp és 2x hosszú úton visz. És még elvárja a 10-20%-os borravalót. Uber pont ennek az ellentetje, nem tud átba.ni a sofőr, csak kártyával lehet fizetni, nemhogy nem elvárt, de lehetetlen a borravaló stb-stb

Az uber-ben pont az a jó, hogy az ember értékelheti a sofőrt és a szolgáltatást és a parasztok kibuknak. (ill. el se kezdenek parasztkodni, mert a rendszer nem igazán engedi)
A taxisok közül nem buknak ki, hiába vannak elvileg szabályozva.

Szóval a példád pont ellentétes a valósággal.

xclusiv 2016.01.18. 18:00:33

@Urh380: "A taxisok keze megvan kötve,fix áron fuvarozhatnak,kocsit kell sárgítani"

Blábláblá. A taxisok a kezük megkötése ellen tiltakoznak, hogy ők is szabadon versenyezhessenek az utasok kegyeiért?
Lófaszt, ők csak a konkurenciát akarják hatóságilag kiirtatni.

Innen kezdve pedig hajrá Uber, hajrá verseny!

(Ha esetleg félreértettem, akkor mea culpa, hol tudom támogatni a mozgalmat?

átlátó 2016.01.18. 18:12:47

A cigányokkal szembeni előítélet ellen a cigányok tehetnék a legtöbbet. De nem tesznek eleget.
Érezzék érintve magukat az Európában ázsiai módon viselkedők, valamint a taxisok is.

ujtipusuvallakozo · http://felelosvallalkozo.blog.hu 2016.01.18. 18:45:01

@Mankel: Kedves Mankel. Köszönöm az aggódást, de nekem nem kell lemásolnom a konkurenciámat, inkább fejlesztek - ők pedig másolnak.

De ha nyit mellettem egy konkurens, és attól olcsóbb, hogy az alkalmazottakat nem jelenti be, akkor nem kezdek el én is feketézni.

szamaritánus 2016.01.18. 18:53:17

posztoló, TE FASZ, az überesek nem főállásban nyomják ám :D

ujtipusuvallakozo · http://felelosvallalkozo.blog.hu 2016.01.18. 19:07:30

@szamaritánus: @Nagyon jólértesült: Az Ubernél a sofőrök nagy része nincs bejelentve.

Értem. Akkor ezek szerint, ha nem főállásban csinálok valamit, akkor az adómentes... :D

Gyorgy Nagy 2016.01.18. 19:18:42

Az ubernek.Olcsobb udvariasak és nemzárják le a varost mint ezek a patkányok.

mikmaq 2016.01.18. 19:23:48

Érdemes elolvasni, mennyi pénzt lopnak el az uberesek Magyarországtól:
szabadataxi.blog.hu/2016/01/18/mekkora_kart_okoz_az_uber

Érdekes az utolsó mondat is:
"A taxik számának csökkenésével egyenes arányban emelkedik az Uber ára. Ez is a cél. A taxisok tönkretétele, a piac megszerzése, aztán a jutalékok kiszivattyúzása a „gyarmatokról”. Láttuk, szilveszterkor akár az alap tarifájuk 6-7 szeresét is képesek voltak elkérni, így négyszer voltak drágábbak a taxinál."

Celtic 2016.01.18. 19:40:57

Nem a sarki elemiszerboltra hasonlit, hanem a piaci "ostermelore". Mondjuk, kolbaszt/szalonnat szazszor inkabb ott veszek, mint a boltban. Kenyeret meg a peksegben, nem a piacon.

sutyerák 2016.01.18. 19:42:13

mint kaszinók,dohányboltok,közbeszerzések

kártékony 2016.01.18. 19:45:06

@halaloszto: Nézd meg a társaságok saját app-jait. Szánalom a köbön. Külön figyelmetekbe ajánlom a legnagyobb pofájú city applikációját. Egy vicc.

Ewet 2016.01.18. 20:04:12

Sok mindenki mond mindent, részigazságokat és csúsztatásokat. Ami mégis fontos:
1. Ha egy bolt csótányos, nem járok oda, sőt, leosztályozom, mert a modern technológia miatt megtehetem
2. Ha egy cég adócsaló, megbüntetem
3. Ha van egy emberem, aki a vállalkozásomnak bevételt állít elő, azt megfizetem. Vagy bejelentem, vagy számlát kérek tőle
4. A taxisok kisírták a magasabb, ám fix tarifát, ahelyett, hogy szabad piaci versenyt teremtettek volna
5. Ha nyer az Über és elszállnak az árai, jön majd konkurencia. De engedni kell jönnie
Magyarország még mindig árérzékeny, itt el tudják adni a drágább egységárú, olcsóbb 0,4 l-es sört, 1,25 l-ös üdítőt, 0,45 l-es kakaót, és elkel a fuvar 165 Ft/km-ért most, télen, nyári gumival.
Véleményem szerint az alábbi lépésekkel lehetne orvosolni a helyzetet:
1. Szabadáras tarifa
2. Kötelező spéci vizsga a sofőröknek, társaságtól függetlenül
3. Egységes, ám kevésbé szigorú és költséges járműkövetelmények
4. Taxisoknak jelentős költségcsökkentés (társasági díj, drosztdíj, emelt összegű kgfb stb.)
5. Taxaméter kikukázása
6. Elektronikus számlaadás - utasnak is (a szolgáltatótól) és a sofőrnek is (a szolgáltatónak)

xclusiv 2016.01.18. 20:04:33

@mikmaq: "Érdekes az utolsó mondat is"

A Marshall-kereszt megvan? Kereslet, kínálat, egyensúlyi ár? Na így működik az uber. Ha sokan akarnak utazni és kevesen sofőrködnek, akkor drága. Fordítva meg olcsó.
Moskos uber, mocskos kapitalizmus, mocskos szabadpiac, pföjj...

Az idézet többi része meg hazugság, mint ahogy a "vedégposzt" többi része is hasraütéses mese.

xclusiv 2016.01.18. 20:05:56

@Ewet: Egész jól összefoglaltad, a terv is tetszik.
Nyilván sose lesz belőle semmi ebben az országban...

PiBá 2016.01.18. 20:14:46

A taxi gépkocsivezetői tevékenység végzéséhez előírt szaktanfolyam. A tanfolyam és a vizsga a 176/2015.(VII.7.) Korm.rendelet előírásai alapján kerül megtartásra. A taxis tanfolyamot elvégzők és sikeresen vizsgázók részére a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolványt ad ki, amellyel a taxis tevékenység folytatható. A tanfolyam elvégzésének előfeltétele: 21 éves életkor és érvényes B kategóriás jogosítvány. Figyelem ! A taxizáshoz egyéb feltételek is szükségesek, mint páldául 2. csoportú orvosi alkalmassági és PÁV II. pszichológiai alkalmassági vizsgálat, de a taxis vizsgát ezek megléte nélkül is letehetik a jelentkezők.

Gyorgy Nagy 2016.01.18. 20:16:15

@camilló: Rohadjanak meg mert JOGELENESEN lezárjâk az utakat.Szomorú hogy a BÉNA rendörség nem intézkedik!Le kell vátni budapest rendör parancsnokát intézkedés elmulasztása miatt!

Nagyon jólértesült 2016.01.18. 20:22:51

@mikmaq: Szilveszterkor már az is jó, ha lehet valamit hívni. Taxit nekem pl. évek óta sosem sikerül. Amúgy meg ha túl drága lesz az Uber, jön egy másik cég, amelyik olcsóbban csinálja. A taxisok túlárazták magukat, ezért jött be az Uber, ha az Uber is túláraz, megjelenik a konkurenciája neki is pillanatok alatt.

Ewet 2016.01.18. 20:25:01

@PiBá: Ez rendben van és egyet is értek azzal, hogy megköveteljük ezt az überesektől. De lásd, amit fentebb is írtam, nem csak erről van szó.

Ewet 2016.01.18. 20:29:14

@xclusiv: No igen. Ráadásul az Über egyetlen épkézláb konkurenciája, a Wunder (régebben Wundercar) inkább visszavonult, üzletpolitikát váltott (telekocsi megoldást kínál olyan összegért, melyre nem fog sofőrt találni), és már előre látom, hogy pár hónap múlva kivonul az országból...

Adam West 2016.01.18. 20:40:31

Az UBER csajó cég? Látom még sosem ültél taxiban. Tapasztalat nélkül szerencsésebb lenne csöndben maradni...

2016.01.18. 20:42:34

@Haus Fiegl Bikers:
"fizet adot az uber-taxis?"

Ugyanúgy kötelező, mint a taxisnak, tehát ha nem, megbüntetik. Annyi különbség van, hogy az Uberest könnyebb elkapni, ha így tesz.

"garantaltan lehet kertyaval fizetni minden uber-taxiban? "

Nem az "uber-taxiban" fizetsz kártyával, hanem közvetlenül az Ubernek fizetsz online bankkártyával. Készpénzzel nem tudsz fizetni, pontosan ezért jól lekövethető, ellenőrizhető adózás szempontjából.

"nyomtatnak azonnal szamlat?"

Miért, a Steamen, Netflixen, iTunes-on, stb., stb. azonnal nyomtatják offline?

"kotelezi oket valaki arra, hogy ugyanolyan muszaki vizsgan toljak at a gepuket, mint a hivatasos taxisok?"

Nem, de nem is minősülnek ezek az autók taxinak, nem bírnak ugyanazokkal a jogokkal, pl. nem mehetnek buszsávban. Eleve a többség másodállásként csinálja, tehát töredék annyit megy, mint a taxis, a taxisnak van évente műszaki, a normál autó esetében 2 évente, de egy átlag uberes 2 év alatt is jóval kevesebbet megy, mint egy taxis.

arturdent 2016.01.18. 20:43:56

Üdv!
Szinte az összes szakmában van hivatalosan és feketén dolgozó. Csak a legtöbb ágazat nem tudja az érdekeit érvényesíteni, nem tudják elbarikádozni az utakat. Fel kell venni a versenyt az Uberrel, mint ahogy a legtöbb egyéb vállalkozó is versenyez a konkurenciával és a fusizokkal, ez van.

fehérfarkas 2016.01.18. 20:45:17

@Mankel:

Azoktól várod az árcsökkentést és a piaci versenyt, akik kilobbizták a törvényhozóknál a hatósági árat és a verseny megszüntetését? :D :D :D
Ezt bizony a taxisok maguknak köszönhetik.
Sok taxis ment tönkre a verseny és az olcsó ár eltörlése miatt, ugyanis nem mindenkinek volt sok százezerje vagy milliója beruházni az új törvény által előírt követelményekbe, és a drágább árak miatt meg lecsökkent az utasok száma. Ezekért a taxisokért senki nem sírt. Csak azok rinyálnak az Uber miatt, akik kilobbizták a versenyt megölő és áremelő új törvényt.

Más országokban a taxisok nem a kevesebb utas, de megemelt hatósági árakból akarnak megélni, hanem pont fordítva: olcsó árak, de éppen ezért nagyon sok utas.

mikmaq 2016.01.18. 20:45:22

@xclusiv: El kéne olvasni ez egész linkelt posztot, nem csak ész nélkül fröcsögni!

@Nagyon jólértesült: Előrendeléssel múködik a taxi szílveszterkor. ;)

fehérfarkas 2016.01.18. 20:55:06

@Urh380:

A taxisok az új törvény ők saját maguk lobbizták ki!!!
Nem az utasok akarták a taxis piacon a piaci verseny megszüntetését, a hatósági árak bevezetését, és a kedvezmények, kedvezményes tarifák eltörlését, hanem maguk a taxisok!
Most egyék meg azt amit főztek!!!
Más országban a taxisok nem a hatóságilag megemelt árakból akarnak megélni a kevés utas miatt, hanem ellenkezőleg: a megfizethető áraikkal minél több utas fuvarozásából!
Most örömmel nézem, hogy egy cég megmutatta a magyar taxisoknak, hogy vége a kommunizmusnak, és a 21. sz-ban minőségben, de megfizethető áron szolgáltatni kell, és átláthatónak lenni.

Nagyon jólértesült 2016.01.18. 20:56:10

@mikmaq: Hol rendeljek előre, ha nem veszik fel a telefont? Ha annyira odavannak a saját színvonaluktól a taxisok, akkor legyen színvonal. De nincs, szilveszterkor, felhőszakadásban, hóban nincs taxi. Akkor kérj meg ismerőst, vagy BKK-zz, vagy mittudomén.
A taxisofőrök meg nem értem, mire vannak annyira oda maguktól. Nem udvariasabbak, kulturáltabbak az ubereseknél, sőt sok köztük az olyan, aki mindenáron pofázni akar hozzád, politizál meg egyéb módon idegesít. Nem öltöznek is jobban, nem ápoltabbak. Ha már ilyen drága, akkor hordjanak fehér inget, nyakkendőt, legyen ápolt a hajuk, ne őszülő hajú vén rokker meg hasonló furikázzon, hanem egy úriember. És jó lenne, ha nem is bagóznának - még autón kívül sem, mert büdösek. Olyan leharcolt figurával Uberben még nem találkoztam, mint amilyeneket taxikban szoktam látni.

fehérfarkas 2016.01.18. 20:58:57

@Urh380:

Ja még valamit: Dubajban az Uber nem tud labdába rugni. Tudod miért?
Mert ott olcsó a taxi. Valamint netről is rendelhető és nyomon követhető, és a taxissal való elégedettséget is azonnal visszajelezheted. Vagyis ott a normális taxistársaság úgy működik mint itt az Uber: olcsó, átlátható, nyomon követhető a neten, és a taxis szolgáltatásának minőségét azonnal értékelheted.

nevetőharmadik 2016.01.18. 21:11:18

@ujtipusuvallakozo: A probléma sokkal komplexebb annál, mint hogy az egyik cég "adót csal". A problémának legalább annyira része az is, hogy a taxisokat értelmetlenül sok szabályzat és költség köti gúzsba (persze ezeknek jó részét ők maguk akarták, hogy védjék a piacukat). A felháborító az, hogy a taxisok nem ezek ellen az értelmetlen szabályok ellen küzdenek, hanem simán csak ki akarják nyírni a konkurenciát, és valami középkori, céhes protekcionista politikát akarnak folytatni, ami végső soron - minden taxis propaganda ellenére - a fogyasztókat rövidíti meg (adót meg speciel a taxisok sem szeretnek fizetni).

Mindehhez hozzátartozik az, hogy az Uber olyan technológiával és üzletmodellel dolgozik, amely nem hagy teret semmiféle visszaélésnek, miközben a taxisoknál a minőségbiztosítás (és adózási fegyelem) inkább látszólagos. Az Uber rendszere józan megfontolás szerint minden tekintetben támogatandóbb, mint a jelenlegi taxis felállás. Ha az Uber pontosan ugyanannyiba kerülne, mint a taxi, akkor is azt választanák az emberek, mert jobb szolgáltatás.

A probléma része továbbá az is, hogy mind az állam, mind a társadalom hozzáállása borzalmas a vállalkozáshoz, adózáshoz, mindenhez. Ennek a megváltoztatása is alapvető lenne ahhoz, hogy ezt a konfliktust normálisan kezelni lehessen.

Killary Fucking Clingon 2016.01.18. 21:49:15

Bármennyire fáj, a Taxisoknak igazuk van.
Miért?
Azért mert ha valaki jövedelemre tesz szert az fizessen adót is épp úgy ahogy becsülettel dolgozó és vállalkozást vivő taxisok teszik.
Az überes köcsögök nem adóznak, saját zsebre szállítanak, tehát illegális és büntetendő cselekedet valósítanak meg.

Punxsutawney Mormota 2016.01.18. 21:52:33

Májdír blogger!

Miért nem teszed ki a fizetett hirdetés egyezményes jelét a cikk elejére és végére? Sokkal hitelesebb lenne.

xclusiv 2016.01.18. 22:20:41

@mikmaq: "El kéne olvasni ez egész linkelt posztot, nem csak ész nélkül fröcsögni!"

Nyugi töki, elolvastam.
Bár ha neked a közgáz egyik alaptörvénye fröcsögés, akkor szerintem nincs miről beszélgetnünk.

xclusiv 2016.01.18. 22:23:59

@Shabby Bear: "Azért mert ha valaki jövedelemre tesz szert az fizessen adót is épp úgy ahogy becsülettel dolgozó és vállalkozást vivő taxisok teszik.
Az überes köcsögök nem adóznak, saját zsebre szállítanak, tehát illegális és büntetendő cselekedet valósítanak meg."

És az adócsaló taxisok mit is csinálnak? Nahát-nahát, ők nem köcsögök?
Csak mert szerintem a minden adót trükkök nélkül, rendesen befizető taxis vállalkozó, hát kb. mint a fehér holló. Szóval ne arról a féltucat vállalkozóról beszéljünk...

Amúgy megnézném, hogy találomra kiválasztott 10 uber sofőr és 10 taxis vállalkozó közül melyik után folyik be több adó...

ujtipusuvallakozo · http://felelosvallalkozo.blog.hu 2016.01.18. 23:37:20

@Punxsutawney Mormota: Kötve hiszem, hogy valaki annyit szánna rá, amennyiért én fizetett cikket írnék...

Arcade Macho 2016.01.19. 01:05:13

szerintem az Uber az a piacon arulo ostermelonek felel meg
es tenyleg jo lenne ha a bonsoszokeveny retek dizelek helyett egypar rendes benzines auto rohatna a belvarosi utakat
ja hogy a jo levego az egyaltalan nem fontos, meg az se hogy az itt lako bennszulottek hogy ne legyenek tudorakosak

Tom és Jerry fan · http://www.tomesjerryfan.hu 2016.01.19. 09:29:51

@Bellagio: USA gazdaságát és fizetéseit ne keverjük ide, irreleváns. Az ottani átlagfizetésből úgy gondolom többször kijutsz a reptérre, mint itthon.

Tom és Jerry fan · http://www.tomesjerryfan.hu 2016.01.19. 09:33:24

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: Engem nem érdekel, hogy hány adóval van terhelve. A végeredmény az, hogy ez ebben a formában pofátlanul drága, mert valakinek ez az érdeke, hogy drága legyen (főváros, állam, Mutyi Mátyás...stb.) Most jött egy újabb szereplő, ami felkavarta ezt a meleg pisit és most nagy a baj, mert nem megy tovább rendesen a mutyi. A taxis mamutok is csinálhattak volna már rég diszpécser nélküli okostelefonos alkalmazást, miért nem csináltak? Mert ültek a meleg pisiben. Ez lett a vége.

enketeke 2016.01.19. 10:48:54

@Bellagio: Igen, borzasztóan sok, és ha már New York: ott egy buszjegy 3 USD körül van. Annak az 55 USD 18-szorosa kb.
Nálunk egy buszjegy 350 HUF, ha ezt szorzom, 6300 HUF. Az közel sem 9000.
(Azért arányosítottam, mert nyilván egyszerűbb, mint a fizetéseket összehasonlítani.)

okoska77 2016.01.19. 16:21:23

A poszter kepzeljen el egy szituaciot: Tesco hipermarketje van valakinek, mindenki be van jelentve, fizetik az SZJA-t mindenki utan, rend van es igyekeznek kiszurni a lejart termekeket.
Majd jon valaki es azt mondja, ezentul ne arulj dohanytermeket, mert lesz egy vallalkozo, aki ugyan SZJA-t nem nagyon fog fizetni mivel amugy is feketen dolgoztat de a zsiros falaltot megerdemli.
Majd ugyanez a valaki azt mondja, ezentul vasarnap nem is lehetsz nyitva. De ne aggodj, az adot amugy is alig fizeto kis versenytarsad nyitva lesz majd vasarnap, tole megvehetnek mindent a vasarloid.
Faramuci helyzet lenne mi? Meg szerencse, hogy ilyen csak az en elborult agyam szulemenye lehet.

ujtipusuvallakozo · http://felelosvallalkozo.blog.hu 2016.01.19. 17:11:52

@okoska77: A posztoló jelzi, hogy a hátán is feláll a szőr a fidesz kormányzásától... :)

ZorPrime 2016.01.20. 11:39:00

@Bellagio: Aha. Benzinárak, adóteher, estébé nem játszik? Nem ér a puszta átszámítás.
süti beállítások módosítása